2010. december 21., kedd

"Szerintem ez a dal gyógyít!"

Moravekné dr. Lovas Krisztina az Országjáró Bábmisszió (továbbiakban: OBM) koordinátora a Palánta Missziónál dolgozik, immáron három éve. Munkája magában foglalja a bábcsoportokkal való folyamatos és rendszeres kapcsolattartást, a bábelőadások szervezését és egyeztetését a bábcsoportvezetőkkel országszerte (ki mikor, hova menjen), új bábok átvételét, tovább adását, OBM konferenciák megszervezését, oktató DVD-k másolását és még sok más feladatot... 


Először is, ami a legjobban érdekel: mi a véleményed a "Ha egyet befogadsz"-ról!
Szerintem nagyon aktuális az üzenete. Nagyon tetszik, hogy a biblikus családképet tárja a gyerekek elé. Megmutatja, hogy a család egy apából, anyából és a gyerekekből áll. Talán az Olvasók tudják, hogy néhány hónappal ezelőtt az óvodákra vonatkozó gender ideológia pont ezt a családképet, a normális élethez szükséges értéket támadta.
További jelentősége a bábdarabnak, hogy a megszületendő életet Isten ajándékának tekinti. Véleményem szerint ezt sok ember, felnőttek és gyerekek sem gondolják át, hogy az élet valóban Istentől származik. Bízom benne, hogy a bábdarabnak ez az üzenete átformálja mindazon felnőttek gondolkodását is, akik látták a történetet. És ami még nagyon aktuális: az, ahogyan az apuka megbeszéli a gyerekekkel az ő reakciójukat. Szerintem manapság ritka az ilyen család, ahol nem egyszerűen egy kiabálással vagy ráförmedéssel intézik el az ilyen helyzeteket.


Melyik a kedvenc jeleneted és a kedvenc szereplőd a bábdarabból?
Hű... hát... ezen még nem is gondolkodtam. :) Különösen kedvencem nincs... Ha választanom kell, akkor az apuka.


Az apuka az egyik legfontosabb szereplő a darabban. Hogy tetszik neked az apuka személye és dala?
Tetszik benne, hogy higgadt. Szereti a gyerekeit és Istent. Tetszik benne, hogy a konfliktust a Biblia alapján oldja meg. A dal hamis :) Kicsit hamis :) Maga a dal nagyon tetszik. Amikor először hallottam, elsírtam magam. De ugyanez megtörtént a bábelőadás előtti énektanítások alatt is... szerintem ez a dal gyógyít! 


Szerinted miért fontos a mai gyerekek számára a befogadásról, az irgalomról beszélni?
Mert hogy a világ nem erről szól. Ez a bábdarab nem egy egyszerű emberi befogadásról szól. Azért fontos ez az üzenet, mert ez Isten üzenete. Nem áll meg egy emberi szinten, hanem Isten üzenetét vetíti elénk. Ez a bábdarab is megmutatja, hogy hogyan kell élnünk. Mint egy szövétnek a sötétben. Megmutatja, hogyan kell szeretnünk a családtagjainkat, hogyan kell beszélgetnünk velük, mennyire kell figyelnünk saját magunkra, hogy ne legyünk önzőek, kemények, irgalmatlanok...


Ha bepillanthatnánk a kulisszák mögé, melyik munkafolyamatodat mutatnád be Olvasóinknak?
Hát ami szerintem a legjobban érdekelné őket, talán az, hogy az iskolák mennyire nyitottak, milyen nagy szeretettel és örömmel fogadják és kérik az előadásokat. Az ország nagyon sok részén a gyerekeknek nincsen már lehetőségük arra, hogy színvonalas mese és bábelőadásokat lássanak. Sok iskola számol be arról, hogy óriási szükség van a családokban. Alapvető dolgokat ideértve... étel, tisztálkodószer. És ez amellett, hogy egy felejthetetlen élmény a gyerekeknek - egy ilyen előadás - amellett minden egyes bábelőadás újabb alkalom arra, hogy személyes kapcsolatba kerülhessenek az Úr Jézussal, és megváltozhasson, helyre állhasson az életük. Ezért dolgozunk mi, ezért dolgoznak a bábcsoportok is. 

Mesélj egy kicsit az elmúlt időszakról... tudom, hogy nagyon sűrű a karácsonyi időszak itt a Palánta Missziónál. De érdekel, hogy hogy töltötte a karácsonyt megelőző három hónapot az Országjáró Bábmisszió koordinátora?
Október elején volt a bábkonferencia. Szeptember közepétől, végétől a konferencia szervezése zajlott. Aztán mi is volt... aztán elkezdődött a telefonálás. Az iskolákkal való kapcsolatfelvétel a bábelőadás ügyében. Ez nekem azt jelentette, hogy érkeztek hozzám a telefonálóktól az információk, és amennyire lehetett, ezt már továbbítottam a bábcsoportoknak. A bábcsoportok ilyenkor - sok esetben - hit által vállaltak előadásokat, mert még azt sem tudták, kikből fog állni a bábcsoport... Aztán novemberben ott volt a csoportvezetői találkozó. Október után ugye folyamatosan készültek el a szükséges felszerelések, háttereket gyártottunk, árnybábokat gyártottunk, ami nem volt egyszerű... mert nagyon igényes, szépen kidolgozott bábokat akartunk átadni... és az ehhez szükséges stanckések gyártása rettentően elhúzódott. Folyamatosan jöttek a bábcsoportok felszerelésért. Akik nem jelentkeztek, azokat fel kellett hívnom, hogy tudjam, hogy karácsonykor számíthatunk-e rájuk. Közben érkeztek a megkeresések telefonon is. Ezeket is folyamatosan kellett továbbítani a bábcsoportokhoz. És ha valaki nem tudta vállalni, akkor meg kellett keresni a következő bábcsoportot. Meg kellett taláni azt a bábcsoportot, aki végül tudta vállalni az előadást. Már november végén elkezdődött a bábelőadásokhoz szükséges ajándékok bábcsoportoknak való átadása. Egyszerűbben: folyamatosan egyeztettem a bábcsoportokkal, hogy melyikük mikor fog jönni azért az ajándékmennyiségért, amit majd a bábelőadások után a jelenlévő gyerekeknek kiosztanak. Ez CD és foglalkoztató füzet. A legsűrűbb napok: december 1 és 10 között voltak. Némelyik napra nem is emlékszem... :) Még jó, hogy minden átadás, átvétel papíron is történik. :)


Miért szereted a munkádat?
Egyrészt, mert szeretem megoldani a dolgokat. Szeretem a rendet, és ami a legfontosabb, hogy szeretem az Urat és azt a munkát, amit csak ő tud elvégezni, hogy kiszabadítja az embereket a bűneik fogságából, és megadja nekik azt az életet, amire teremtve lettek. Ami egy boldog, egészséges, teljes élet.


Mint OBM koordinátor, szoktál bábozni, vagy arra már nem is jut időd?
Régebben volt két-három nap amikor el tudtam menni bábozni, mert volt helyettesem. Aztán egy-két bábidőszak bábozás nélkül telt. De most nagy örömömre megint megadatott, hogy bábozhattam. Először csak egy 1 előadásos beugrásról volt szó, de aztán az egyik bábcsoportból az egyik anyukának otthon kellett maradnia, és végül így egy teljes napot is báboztam...


Hány gyermek látta a "Ha egyet befogadsz" bábdarabot idén karácsony előtt?
Pontos számot még nem tudok mondani. Mert még mindig zajlanak a bábelőadások. És ilyenkor a csoportok még nem tudják elküldeni a beszámolóikat... A kiadott ajándékok mennyisége alapján már 70.000 fölött járunk, és ez nem végleges, mert nem minden bábcsoport tudott ajándékot ajándékozni. Tehát ennél jóval több gyermekről van szó!!! A pedagógusok száma pedig, akik látták a bábelőadást - szintén több, mint 6000!


Ha jól tudom, az idei karácsony az első közös ünnep férjeddel, Zolival. Hogy készülsz a karácsonyra? Mivel teszed meghitté az ünnepet?
Igen kevés időnk van. Ő is nagyon sokat dolgozik. De olyat próbáltunk már... hogy feldíszítettük a karácsonyfát egy héttel ezelőtt. Az már hangulatos. Sokszor hallgatunk karácsonyi zenét otthon. Megterveztük a karácsonyi menüt. Tegnap éjjel be is vásároltunk :) És ami nagy örömünk, hogy ki tudtunk találni egy olyan karácsonyi ajándékot a tágabb családnak, amivel reméljük a szeretetünket is ki tudjuk fejezni és Isten igéjét is közelebb visszük hozzájuk. De ez legyen titok... :)
Karácsony után elárulom! :)


Köszönöm a beszélgetést!
Én is!

 a Moravek házaspár

 Kriszta az OBM konferencián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése