2010. december 22., szerda

“Mi ez? Egy új dal?”



Mai riportalanyom Kecskemétiné Lux Anna – akit a Palántás gyerektáborokban a kis táborlakók Panni néninek, a dicsőítő együttes tagjai Panninak, és legközelebbi munkatársai és barátai Luxaninak hívnak. Táborszervező-koordinátori, dicsőítésvezetői és tervezői feladatai mellett egyik legkiemelkedőbb és legfontosabb tevékenysége a dalszerzés. A Palánta-bábdarabokhoz csodálatosabbnál csodálatosabb slágereket ír, melyeket évről-évre húsvétkor és karácsonykor 100.000-nél is több kisgyermek énekel tiszta szívből.

Hogy tetszik a bábdarab?
Nagyon tetszik.

Melyik a kedvenc jeleneted a “Ha egyet befogadsz” bábdarabban?
Az árnyjátékos rész és az árnyjáték figurák tetszenek nekem. József a kedvencem. Tetszik, ahogy vívódik, és tetszik az a jelenet is, ahogy az angyallal beszél. Különleges, hogy ez van kidomborítva a történetben...

Mi a véleményed a szereplők hangválasztásáról?
Tökéletes! (mondja igazán szívből jövő mosollyal az arcán, és látszik rajta, hogy egy pillanat alatt végigperegtek benne a leghangsúlyosabb jelenetek)

Úgy tudom, te szerezted a címadó dalt. Mesélj erről egy kicsit, hogy zajlik egy dal megírása…
Először az írónő elmesélte, miről fog szólni a bábdarab. Azt mondta, hogy a befogadásról mindenképp jó lenne írni egy dalt, amit az apuka fog énekelni. Megfogalmazta, hogy szüksége van egy ilyen dalra. Innentől kezdve elkezdtem ezen gondolkodni. Nagyon kevés időm volt rá… körülbelül egy nap… de volt közte egy éjszaka is… Hogy is volt? :)
Egy családi találkozón született meg kerekre, és másnap volt a felvétel. Amikor mondta Anna, délután, este gondolkodtam rajta… Fürdőkádban tudok a legjobban… (mondja nevetve) ott jó kis dallamok születnek. És furcsa módon most a refrén született meg először. Ami kapcsolódik az üzenethez, de nem maga az üzenet… Hiszen a befogadás az irgalmas szív miatt történik meg… az irgalmasságot pedig Isten tanítja. Mikor másnap volt a családi találkozó, akkor elénekeltem Annának, ameddig megvolt, és akkor összeraktuk. A versszakban Anna is segített. Talán még a dallama is más volt… és akkor ott volt a gitár a kezemben, és az egész dal akkor, ott tisztázódott ki bennem, illetve, hogy hogy legyen a versszak. És egyszer csak kész lett… Érzi az ember, hogy mikor lesz kész és kerek egész.

Van kedvenc részed a dalban?
A kedvenc részem benne az, hogy: “...amit a legjobban kell kívánni, az irgalmasság az”. Már régóta a kedvenc igém, és nagyon örülök, hogy sikerült egy dalban megfogalmazni!
Egyébként az egy dolog, hogy megszületett maga a dal, de Isten hozzátette a magáét. Teletöltötte Szent Lélekkel. Tehát amikor megszólal a dal, akkor a Szent Lélek üzen az embereknek, megérinti a szíveket, beszél a szívekkel.

Milyen visszajelzéseket kapsz a dalról?
A felvételen gyorsan felvettük… de igazából ami azóta történt… az csodálatos! Nem gondoltam volna, hogy a dal ilyen hatásos lesz! A felvételen ez nem derült ki. De amikor elkezdtük szemtől szembe játszani a dalt az embereknek… kiderült, hogy milyen ereje van. Az a csodálatos, hogy egy bábdarabhoz ennyire szorosan kapcsolódik egy dal. És hogy ennyire kihangsúlyozza és alátámasztja az üzenetet.

Te gyakran kapsz, írsz csodálatos dalokat egy-egy bábdarabhoz. Mi ad ihletet?
Az ige és maga a megfogalmazandó üzenet. De a megfogalmazandó üzenethez mindenképpen kell egy ige. Tehát, ha az üzenet az, hogy minden jó, ha vége jó… ahhoz is kell egy ige. Például az, hogy hit, remény és szeretet az, amire szükség van. Mindenképpen jó, ha bele van szőve a dalba az ige. A bábdarabokhoz úgy jön a dal, hogy megfogalmazódik egy kérés, hogy kell egy dal… akkor Isten adja. Adja a dalt, mert tudja, hogy szükség van rá. Én csak egy csatorna vagyok… de nyilván a személyiségem is benne van… de közvetítem azt, amit az Úr ad.

Mikor van kész egy új dal?
Akkor érzem egésznek a dalt, amikor érzem, hogy a Szent Lélektől van, mert benne van mindaz, amit ki akar fejezni. Amikor írok dalt, akkor olyat szeretnék, amivel az Úr tud üzenni és szólni. Végülis ez az indulat van bennem, amikor hozzákezdek egy dal megírásához…
Vannak bennem részletek… például egy-egy megfogalmazott dallam, gondolat… és van, hogy évek múlva kerül bele egy dalba.

Mesélj egy kicsit a családodról!
Nagyon sokat segítenek a dalszerzésben. Inkább a megszületett dalokat hallom vissza kisfiam szájából, ahogy énekeli… Megkérdezem, hogy tetszik-e neki a dal, és azt mondja, hogy: 'tetszik'. Van úgy, hogy dúdolok egy dalt, és megkérdezi: "Mi ez? Egy új dal?" És van, hogy ő is szerez dalt :) A férjemet – Jánost - is meg szoktam kérdezni, hogy tetszik-e neki egy-egy dal… Az pedig, hogy ott tudok lenni mindenhol, ahol kell, a koncerteken, a próbákon, a műsorokon... abban kulcsfontosságú János rugalmassága, és a kisfiam – Dani - rugalmassága. Van, hogy Danit viszem magammal, és a kocsiban alszik, kirakom, és tovább alszik… Szóval nagy fokú rugalmasság kell a családom részéről is. Mondjuk Dani nagyon szeret velem jönni mindenhova! :)

Hogy ünneplitek a karácsonyt?
Idén mindenki hozzánk jön. Még nem tudom, mit főzök :) Szeretem, ha nálunk van a karácsony, mert akkor szabadon lehet úgy formálni az estét, hogy benne legyen az Úr és az evangélium. Ki szoktuk használni ezeket a lehetőségeket. Most meghívtam a másik bátyámékat, és eljönnek. Velük is szeretnék az Úr Jézusról beszélni. 


 Jobb oldalon: Panni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése