2010. december 22., szerda

Országjáró Bábmisszió







Kezdetek


Az első bábelőadás 1994-ben született meg, célja az volt, hogy a muppet bábok kedves figuráival érthetőbbé, vonzóbbá tegyük a Palánta Misszió oktató-nevelő munkáját.
Eleinte főképp budapesti iskolákkal voltunk kapcsolatban, ám a szaporodó meghívásoknak egyre nehezebben tudtunk eleget tenni, ezért egy átfogóbb, hatékonyabb megoldásra volt szükség. Így jöttek létre az OBM 3-4 fős helybeli csoportjai, melyek az ország különböző részein színvonalas előadásokkal képviselik az Evangéliumot az iskolák alsós diákjai előtt.

Az OBM küldetése, hogy:


-a gyermekekkel megismertessük az evangélium üzenetét,


-már gyermekkorban megismerjék a bibliai igazságokat, Jézus Krisztus szeretetét, hogy felnövekedve különbséget tudjanak tenni jó és rossz között; nemet tudjanak mondani a romboló hatásokra még akkor is, ha környezetük ezt nem érti meg,


-a gyermekek megismerjék és megszeressék a Bibliát,


-jellemük megerősödjön, hogy a társadalom építő tagjaivá váljanak.


Az OBM bábcsoportjai karácsonykor és húsvétkor a gyermekek nyelvén íródott bábdarabok útján mondják el az Evangéliumot az alsós gyermekeknek állami iskolákban. A karácsonyi és a húsvéti időszak az evangéliumi bábelőadásokra különösen is alkalmas. Az ünnepektől függetlenül is (gyermeknapi vagy egyéb lehetőségeket kihasználva) igyekszünk elérni a kisiskolásokat, óvodásokat bábdarabokkal. Az ünneptől független bábelőadások a gyermekek mindennapjaiból való történeteket dolgoznak fel, tanító jelleggel. A bábdarabot általában zenetanítással és visszakérdezéssel, összefoglaló üzenettel ötvözve adjuk elő.

Bábdarabjainkkal olyan életfelfogást és értékeket képviselünk, amely tisztességes, becsületes emberképet mutat a felnövekvő generációnak. Történeteink az elfogadásról, befogadásról, helyes önértékelésről és a megváltásról szólnak.
A csoportok az előadásokat követően a látott bábdarabhoz kapcsolódó hanghordozót (kazetta/CD) és Palánta Posta c. újságot ajándékoznak a gyerekeknek és tanároknak.
Az alakuló bábcsoportoknak foglalkozásokat tartunk, hogy elsajátíthassák a bábozás alapjait. Az évente több alkalommal megrendezett konferenciák pedig lehetőséget nyújtanak arra, hogy a csoportok összemérhessék tudásukat, megosszák egymással tapasztalataikat, élményeiket, bizonyságaikat.
Isten hatalmas kapukat nyitott meg az Örömhír előtt az ország minden részén. Az iskolák várják a bábelőadásokat, de nem tudhatjuk biztosan, meddig áll fenn ez a nagymértékű fogadókészség.

Törekvésünk az, hogy:


-a gyermekek ne csak Karácsony és Húsvét előtt, hanem a tanév egészében lássák és hallják az evangéliumot, s a helyes, marandó értékeket közvetítő bábdarabjainkat,


-a bábelőadásokat olyan iskolákban is lássák a gyermekek, ahol esetleg már évek óta várják a bábelőadást, de bábcsoport hiányában nem jutott el hozzájuk.



 A gyerekek a bábelőadás után a kezükbe kapják a bábdarab hanganyagát CD-n (a bábdarabon kívül még más mesék, és igaz történetek is vannak a lemezen), és egy foglalkoztató füzetet, amiben megnézegethetik a bábdarabot képregényben, néhány izgalmas feladatot megoldhatnak, kiszínezhetik a mese hőseit... és szüleik is találhatnak a füzetben felnőtteknek szóló érdekes cikkeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése