2010. december 21., kedd

Megnyerni az iskolaigazgatókat!

Kurmai Sándor - vagy Sanyi, ahogy mi hívjuk - az iskolaigazgatókkal való kapcsolattartással foglalkozik a Palánta Gyermek-Lélek-Mentőn belül - ahogy ő mondja: "félig önkéntesként, és félig már beépült tagként" . Felelősségteljes feladata van, hiszen fontos és meghatározó emberekkel beszél nap mint nap. A Missziós Központban kérdeztem egy kis asztal mellett ülve. Sándor mosolygós, kedves férfi, aki a leghajtósabb időszakokban is nyugodt, higgadt marad... 

Mesélnél nekem arról, hogy tulajdonképpen mi a te feladatod, és hogyan kapcsolódsz a "Ha egyet befogadsz"-hoz?

Sanyi: Öt megye iskoláit telefonálom. Népszerűsítem a 'Ha egyet befogadsz' című bábdarabot és megnyerem az iskolaigazgatókat az evangélium ügyének.

Hogy reagálnak erre az igazgatók?

Sanyi: Ezt nagyon szívesen veszik, mert a bábdarab segíti a tanárok pedagógusi munkáját. Ezen a tényen kersztül tudom érdekeltté tenni a tanárokat, hogy segítsenek... Hiszen pedagógusként nekik is kezelniük kell a gyerekek rossz attitűdjeit. A gyerekek sok féle háttérből jönnek. A konfliktusokat viszont meg kell oldani, és békésen is el lehet rendezni, nem csak másképpen. Ezek a bábdarabok nagy segítséget nyújtanak ebben. Hiszen a gyerekek azonosulnak a bábdarabokkal, a rossz attitűdöket ki lehet nevetni, és ki lehet cserélni jóra. Ezenfelül megismerik az evangéliumot, az örömhírt és hallanak Istenről - és arról, hogy meg lehet békülni Istennel. Számomra az nagyon különleges, hogy egész kis gyerekek el tudják fogadni, hogy van Isten, és hogy meg lehet vele békülni. Aki ezt megteszi, biztosan meg fog változni. Kezelhető lesz… 
A gyerekek között mindenképp sokkal sűrűbben vannak konfliktushelyzetek, mint a nagyobbak, a felnőttek között. Ha nem ismerik Istent, hirtelen reagálnak, és mindent indulatokkal intéznek el. Nincs más megoldásuk, mint ez... ha otthonról nem kaptak ilyen irányú támogatást… 




Öt megyét végigtelefonáltál… ez mit jelent?

Sanyi: Akikkel sikerült kommunikálni… 1000 iskolát hívtam, ebből 600 iskolával tudtam beszélni. A legtöbb iskolába el sem tudtunk jutni. Kevés a bábcsoport ! Kellene még 50-60 bábcsoport, mert olyan sok helyre várnának és nem tudunk eljutni! Ez nagy szívfájdalmam. Van ahol évek óta várnak, és reménykednek, hogy egyszer majd eljutunk bábelőadással… Városokban is, vidéken is. Nem csak falvakban... még Dunaújvárosban is, Veszprémben is voltak, akik szívesen vennék a bábelőadásokat. 
Öt megyém ezek: Veszprém, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér megye…

Kialakul valamilyen személyesebb kapcsolatod az iskola igazgatókkal?

Sanyi: Hogyne! Többször hívnak! Akikhez nem tudtunk eljutni, és nagyon akarták, többször hívtak, és addig hívtak, míg meg nem ígértük, hogy oda is elmegyünk feltétlenül bábozni. Ez nagyon megható volt tényleg. 

Ahol pedig elutasítóak voltak, ott sem kifejezetten az evangéliumot utasították el. Hanem tele voltak programmal… Tehát ők maguk készültek az ünnepre. Volt olyan hely, ahol voltak saját bábcsoportjaik, előadásokat tartottak a gyerekek is… tehát azok, akik nemet mondtak, ilyenek miatt mondtak nemet. Az öt megyéből 5-6 iskola volt csak, akik kifejezetten elutasítóan mondtak nemet. De tisztességesen beszéltek velem... kedvesen. Nem durván utasítottak el ők sem…


Mi történik a bábelőadások hatására?

Sanyi: Pár iskolával beszéltem - akiknél már báboztunk, - azok annyira várják, hogy menjünk, mert a gyerekek sokkal kezelhetőbbé válnak a bábelőadások után. Sokáig éneklik az énekeket… Meg az előadások után igazából sokan érdeklődnek a helyi gyülekezetek felé. Mert ugye, ha a szülők valamilyen közösségben érintettek voltak korábban, akkor a bábdarab után ezek felerősödnek, és érdeklődnek a családok a helyi közösségekben.
A szülőket is megérinti a bábdarab, főleg, ha a CD-hez, Palánta Postához is hozzájutnak. Én azért szeretem különlegesen a munkámat, mert így, ilyen módon én is be tudok kapcsolódni az evangélium hírdetésébe! :)

Miből áll ez a fajta munka, amit csinálsz?

Sanyi: Először is a mindennapos gondokat le kell tenni az Úr elé. Tudni kell, hogy az Úr munkájába állok bele, s ezzel az imádsággal felkészülve egész más telefonálni. Hiszen van úgy, hogy az igazgatókat nem hívő szülők részéről elég durva támadások is érik, és nem tudják ezt kezelni. Nekünk el kell mondanunk, hogyan lehet ezeket a nehezebb helyzeteket kezelni… egy egyszerű etikettel megoldható a probléma, melyet beragaszthatnak a gyerekek az üzenő füzetbe, hogy: "evangéliumi témájú előadás lesz, és aki nem igényli, az keressen/kérjen gyermeke számára más foglalkozást arra az időre". Ez az iskolaigazgatóknak egy óriási megkönnyebbülés. Hiszen az olyan szülők - akiknek problémát jelent karácsonykor egy evangéliumi témájú bábdarab - kevesen vannak, de annál hangosabbak. És az iskolaigazgatók a pozíciójukat féltve inkább engednének ezeknek az erőteljes, hangos embereknek, s így sok kisgyerek nem hallhatná meg az evangéliumot. Ezért megoldást kell adni az iskolaigazgatóknak, hogy tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Sok iskola ezáltal az etikett által megengedte, hogy adjunk ajándékot a gyerekeknek, illetve, hogy bábozhassunk náluk.

Mi a véleményed a 2010-es karácsonyi bábdarabról? Láttad?

Sanyi: Igen. Sokszor láttam. (mondja nevetve) A kislányom még csak két és fél éves, de már ő is többször látta. Én az oktatókazettát (OBM oktató DVD - a szerkesztők) vittem el, és kaptam egy CD-t is… azt pedig már vagy 4-5-ször meghallgatta a kislányom. Azt nagyon szereti! :) 
Én csak felsőfokon beszélhetek a bábdarabról. Láttam a Panov apót is, több bábdarabot láttam… de ezen az látszik, hogy nagyon gondosan ki van találva… mintha teljesen ihletett lenne. Ezen annyira érezni az ihletettséget. (gondolkodik... majd még egyszer hangsúlyozza) De ez tényleg így van! Ez a darab mindenféle sötéten áttör! Megolvasztja a plafont is… Sok kisgyerek olyan katarzist él át, amihez hasonló nem nagyon van! :) 

Melyik a kedvenc jeleneted?

Sanyi: Az amikor az apuka meg tudja fordítani a gyerekek szívét. Előveszi az igét. És az ige elvégzi, amit el kell végezni a gyerekek szívében. 

Mi a véleményed az apuka daláról?

Sanyi: Ez egy jókor, jól elhelyezett, szívhez szóló dal. Befogadóvá teszi a gyerekeket. A zene az kell! :) A zene az, ami megnyitja az érzelmeket. Az emberek érzelmi alapon döntenek általában. És a zene képes arra, hogy jó irányba vigye a szívet… 

Mi az a mondat, amit üzennél a mai magyar gyerekeknek?
Sanyi: Krisztus mindent elvégzett azért, hogy ők békességben lehessenek Istennel! 

Köszönöm a beszélgetést és boldog karácsonyt kívánok!
Sanyi: Én is köszönöm! :)

Kurmai Sándor munka közben... :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése